ANGELA MORELLI "The Global Water Footprint of Humanity"

,,People use lots of water for drinking, cooking and washing, but even more for producing things such
as food, paper, cotton, clothes''
(Chapagain and Hoekstra)

Angela Morelli zaprojektowała książkę "The Global Water Footprint of Humanity". Projektantka zajmuje się badaniem i wizualizowaniem zasobów wodnych naszego globu. Owa książka to część programu ,,WATER FOOTPRINT” uświadamiającego społeczeństwo ile zużywanej czystej wody, niosą za sobą wszystkie produkty: od herbaty po stek wołowy, czy ubranie. Angela Morelli opierając się o badania zużycia zasobów czystej wodny wyrażone w liczbach i skomplikowanych wykresach stworzyła własny system symboli oraz piktogramów. Projekt w przystępny sposób obrazuje owe zjawiska i unaocznia jak wiele zużywamy i marnujemy czystej wody, która jest najcenniejszym i niezbędnym do życia surowcem.
Na mapach zostało przedstawione 5 elementów, które składają się na ogólne zużycie czystej wody w 132 krajach. Owe elementy odnoszą się do ilości wody zużywanej przez przeciętnego mieszkańca danego kraju:
-w domu,
-do wytwarzania konsumowanych produktów rolnych na terenie kraju,
-do wytwarzania konsumowanych produktów przemysłowych na terenie kraju,
-do wytwarzania konsumowanych produktów rolnych importowanych i eksportowanych,
-do wytwarzania konsumowanych produktów przemysłowych importowanych i eksportowanych.

Projektantka zrezygnowała z typowego geograficznego odzwierciedlenia cech państw na mapie, na rzecz symbolicznych jednakowych sześciokątów, na których najważniejszą informacją jest ilość zużywanej wody zwizualizowana w formie kół. Ujednolicenie wizerunków krajów upraszcza i ułatwia odczytanie najważniejszych informacji o wodzie. Różniej wielkości koła nachodzą na siebie i pokazują rzeczywiste zużycie wody w pięciu wyżej wymienionych sytuacjach.
Wielkości niebieskich kół wskazują na różne zużycie czystej wody również do wytwarzania konkretnych produktów lub surowców.
Angela Morelli zaprojektowała również serię piktogramów symbolizujących produkty z życia codziennego, by na ich podstawie ukazać ilość potrzebnej czystej wody do ich wytworzenia. Taka informacja daje rzeczywisty obraz o wartości produktu w kontekście cennej czystej wody.
Na przykład do wyprodukowania 1kg wołowiny potrzebne jest 16000 litrów czystej wody. Do wytworzenia 1 filiżanki kawy potrzebne jest 140 litrów czystej wody. Aby uzyskać 1 litr mleka potrzebujemy 100 litrów czystej wody. To przykłady podstawowych produktów żywnościowych, możemy tylko sobie wyobrazić ile litrów wody potrzebne jest do wyprodukowania bardziej skomplikowanych surowców czy przedmiotów...


















Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.


Get Adobe Flash player







http://web.me.com/an.morelli/Site/video/map_12_MayMODIF.swf

A ile zużywa czystej wody przeciętny Polak w ciągu roku?

48.000 litrów --> ilość krajowej wody używanej w gospodarstwie domowym przez przeciętnego Polaka.
559.000 litrów --> ilość krajowej wody używanej w ROLNICTWIE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka
179.000 litrów --> ilość krajowej wody używanej w PRZEMYŚLE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka.
269.000 litrów --> ilość zagranicznej wody używanej w ROLNICTWIE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka
48.000 litrów --> ilość zagranicznej wody używanej w PRZEMYŚLE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka.
1103.000 litrów --> ilość krajowej i zagranicznej wody używanej do produkcji wszelkich dóbr eksportowanych jak i importowanych na przeciętnego Polaka.

na podstawie wykładu Angeli Morelli z 2-ej Międzynarodowej Konferencji Projektanie Odpowiedzialne oraz www.angelamorelli.com i www.waterfootprint.org. Opracowanie: Jadwiga Husarska-Chmielarz

0 komentarze: