as food, paper, cotton, clothes''(Chapagain and Hoekstra)

Angela Morelli zaprojektowała książkę "The Global Water Footprint of Humanity". Projektantka zajmuje się badaniem i wizualizowaniem zasobów wodnych naszego globu. Owa książka to część programu ,,WATER FOOTPRINT” uświadamiającego społeczeństwo ile zużywanej czystej wody, niosą za sobą wszystkie produkty: od herbaty po stek wołowy, czy ubranie. Angela Morelli opierając się o badania zużycia zasobów czystej wodny wyrażone w liczbach i skomplikowanych wykresach stworzyła własny system symboli oraz piktogramów. Projekt w przystępny sposób obrazuje owe zjawiska i unaocznia jak wiele zużywamy i marnujemy czystej wody, która jest najcenniejszym i niezbędnym do życia surowcem.
Na mapach zostało przedstawione 5 elementów, które składają się na ogólne zużycie czystej wody w 132 krajach. Owe elementy odnoszą się do ilości wody zużywanej przez przeciętnego mieszkańca danego kraju:
-w domu,
-do wytwarzania konsumowanych produktów rolnych na terenie kraju,
-do wytwarzania konsumowanych produktów przemysłowych na terenie kraju,
-do wytwarzania konsumowanych produktów rolnych importowanych i eksportowanych,
-do wytwarzania konsumowanych produktów przemysłowych importowanych i eksportowanych.
Projektantka zrezygnowała z typowego geograficznego odzwierciedlenia cech państw na mapie, na rzecz symbolicznych jednakowych sześciokątów, na których najważniejszą informacją jest ilość zużywanej wody zwizualizowana w formie kół. Ujednolicenie wizerunków krajów upraszcza i ułatwia odczytanie najważniejszych informacji o wodzie. Różniej wielkości koła nachodzą na siebie i pokazują rzeczywiste zużycie wody w pięciu wyżej wymienionych sytuacjach.
Wielkości niebieskich kół wskazują na różne zużycie czystej wody również do wytwarzania konkretnych produktów lub surowców.
Angela Morelli zaprojektowała również serię piktogramów symbolizujących produkty z życia codziennego, by na ich podstawie ukazać ilość potrzebnej czystej wody do ich wytworzenia. Taka informacja daje rzeczywisty obraz o wartości produktu w kontekście cennej czystej wody.
Na przykład do wyprodukowania 1kg wołowiny potrzebne jest 16000 litrów czystej wody. Do wytworzenia 1 filiżanki kawy potrzebne jest 140 litrów czystej wody. Aby uzyskać 1 litr mleka potrzebujemy 100 litrów czystej wody. To przykłady podstawowych produktów żywnościowych, możemy tylko sobie wyobrazić ile litrów wody potrzebne jest do wyprodukowania bardziej skomplikowanych surowców czy przedmiotów...
http://web.me.com/an.morelli/Site/video/map_12_MayMODIF.swf
A ile zużywa czystej wody przeciętny Polak w ciągu roku?
48.000 litrów --> ilość krajowej wody używanej w gospodarstwie domowym przez przeciętnego Polaka.
559.000 litrów --> ilość krajowej wody używanej w ROLNICTWIE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka
179.000 litrów --> ilość krajowej wody używanej w PRZEMYŚLE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka.
269.000 litrów --> ilość zagranicznej wody używanej w ROLNICTWIE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka
48.000 litrów --> ilość zagranicznej wody używanej w PRZEMYŚLE przy produkcji dóbr konsumowanych przez przeciętnego Polaka.
1103.000 litrów --> ilość krajowej i zagranicznej wody używanej do produkcji wszelkich dóbr eksportowanych jak i importowanych na przeciętnego Polaka.
na podstawie wykładu Angeli Morelli z 2-ej Międzynarodowej Konferencji Projektanie Odpowiedzialne oraz www.angelamorelli.com i www.waterfootprint.org. Opracowanie: Jadwiga Husarska-Chmielarz
0 komentarze:
Prześlij komentarz